Meer omzet in minder tijd // Over de 80 - 20 regel

In een notendop; deze regel gaat onder andere over efficiëntie, hoe je het jezelf gemakkelijker kan maken en met minder tijd je doel kan bereiken. Je moet misschien heel even je best doen en wat werk verzetten, maar het kan je uiteindelijk heel veel opleveren.

Ik ken de regel al heel lang en af en toe steekt ie weer de kop op en denk ik oh ja! Ik neem jullie in dit blog mee wat de regel inhoudt, waarom het zo handig is om te weten en wat je ermee kunt. Je kunt het namelijk in je bedrijf toepassen, maar ook gelijk in de rest van je leven. Het heeft mij altijd veel inzichten gegeven.

Waar komt die 80-20 regel vandaan?

De 80/20 regel werd opgesteld door Vilfredo Pareto en heet daarom ook wel het Pareto-principe. Pareto was een Italiaanse wetenschapper in de vorige eeuw. Hij deed de ontdekking voor het eerst is z’n moestuin. Hij ontdekte dat 80% van zijn bonenoogst door 20% van zijn zaaigoed afkomstig was. Hij onderzocht vervolgens of deze verdeling toeval was of niet. Zo ontdekte hij later dan 20% van de bevolking in Italië op dat moment 80% van het vermogen bezat.

De verhouding 80-20 staat niet helemaal vast. Soms is 80% wat veel of 20% net te weinig. Het kan dus ook 70/30 of 90/10 zijn. Zo is het wel vaak dat:

  • 20% van je klanten zorgen voor 80% van je omzet.
  • 80% van je tijd gaat op aan 20% van je werkzaamheden.

Waarom is die 80-20- regel een nou zo’n belangrijke tip?

In de eerste plaats; bewustwording, want wanneer je je bewust wordt van wat je doet is dat de eerste stap naar verandering en verbetering. Als je weet dat je in 20% van je tijd 80% van je resultaten realiseert en dat de laatste 20% van je resultaten heel veel tijd vraagt. Kun je anders gaan kiezen.

Even een toelichting: Veel mensen zijn perfectionistisch, ik heb daar ook een handje van. Ik was bijvoorbeeld niet 100% tevreden met de eerste podcast, maar besloot om het niet overnieuw te doen, omdat ik me realiseerde dat het voor 70-80% prima was. Wanneer ik de podcast overnieuw zou doen om alles te perfectioneren, zou dat me misschien nog eens zoveel tijd kosten om die laatste 30-20% perfectie te krijgen.

Maar je kunt ook eens kijken naar je aanbod in producten. Met welk aanbod verdien je het meest? Wat is jouw 80-20 aandeel?

Ik weet bijvoorbeeld dat mijn meeste omzet voortkomt uit het fotograferen van bruiloften. Daarnaast doe ik boudoir fotografie, die naar verhouding in het aantal uren wat ik besteed veel minder omzet en winst oplevert dan bruiloften. Ik ben misschien een beetje een nerd hierin, maar ik hou in een excelsheet precies bij welke klanten ik heb, hoeveel klanten, de opbrengsten, de kosten en de uren die ik daaraan besteed. Zo weet ik hoeveel uren ik gemiddeld aan welk onderdeel besteed, maar ook de gemiddelde opbrengst per bruiloft of boudoir shoot.

Die bewustwording is voor mij heel belangrijk, omdat ik nu andere keuzes kan maken. Misschien moet ik mijn prijzen verhogen voor de boudoir shoots, of ga ik meer bruiloften fotograferen en minder boudoir shoots doen. Of misschien moet ik mijn sales aanpassen, in ieder geval; ik krijg inzicht in waar ik mee bezig ben en waar ik mijn prioriteiten zou moeten leggen.

Door deze inzichten en door het toepassen van de 80-20 regel wordt je dus bewust van wat je doet, hoeveel tijd je ergens aan besteed en kun je gelijk bepalen of je jouw prioriteiten op de plek hebt die jij wilt.

Welke extra STAPPEN met de 80-20 regel kun je nog nemen en HOE kun je tijd besparen in je bedrijf en elk ander aspect in je leven?

Je luistert het in de Annemarie Dufrasnes podcast #2 op Spotify!

TERUG NAAR BLOGS
Logo Annemarie Dufrasnes Academy
CONTACT

Hi, mooi mens!

Ja jij daar!

Wil je jouw fotografie- en ondernemersskills een boost geven? Wil je meer zelfvertrouwen en minder stress? Of je nu meer wilt weten over een goede workflow en tijd besparen, feedback wilt op je werk, hulp bij je nabewerking stijl, je fotografie skills naar een hoger plan wilt tillen of meer wilt weten over marketing en ondernemen: we gaan aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en kennis, die je direct kunt toepassen in jouw startende of bestaande onderneming.

Ik ben Annemarie Dufrasnes: Ondernemer, fotograaf, enthousiaste introvert, coach en levensgenieter. Je bent hier op de juiste plek als je stappen wilt maken binnen je onderneming. Wanneer je een eigen unieke stijl wilt ontwikkelen, een nóg betere fotograaf wilt worden en tijd wilt besparen in je workflow. Hoe je meer balans gaat ervaren tussen werk en privé. Hoe je meer zelfverzekerd wordt en minder stress ervaart.

Het is mijn belangrijkste missie om te kunnen genieten van het leven, om te kunnen doen waar ik blij van wordt en mijn dromen na te streven. Met mijn academy wil ik je graag inspireren en helpen om jouw leven te leven waar jij van droomt.  

MEER OVER ANNEMARIE
Foto Annemarie Dufrasnes

Annemarie Dufrasnes Podcast

Fotografie, Ondernemen & Mindset

In mijn podcasts deel ik kennis en ervaringen, successen en valkuilen over fotografie en ondernemen. Je vindt de podcasts op Spotify.

LUISTER HIER
Foto Annemarie Dufrasnes

Volg je mij al op Instagram?