Creativiteit // Hoe je dit ontwikkelt

Ik kreeg van verschillende coachees de vraag hoe ze meer creatief werk kunnen maken en dat was voor mij meteen een mooie inspiratiebron om Podcast #4 op te nemen. In dit blog neem ik je in een notendop mee over hoe jij je creativiteit kunt ontwikkelen. Ik ga je een aantal tips en tools geven die je kunt gebruiken en inzetten. Sommige gaan vooral over fotografie, andere tips gelden ook voor andere creatieve beroepen.

Wil je alle 21 tips & tools weten? Luister dan vooral podcast #4 over creativiteit op Spotify.

Okay let’s go! Het kan soms best lastig zijn om originele ideeën te bedenken, en dat komt doordat onze hersenen ervaringen opslaan als denkpatroon. Daardoor kunnen we heel veel op de automatische piloot doen, zoals autorijden, praten. Maar als we nieuwe ideeën willen creëren, dan worden die denkpatronen een soort van blokkade. Het is dus belangrijk om aan die denkpatronen te gaan werken.

Wat is creativiteit?

Creativiteit lijkt heel complex, maar het is eigenlijk best simpel. Je kunt op twee manieren creatief zijn:

• Door iets nieuws te bedenken

• Door iets nieuws te maken

Creativiteit heeft iedereen in zich, zolang je maar nieuwe dingen maakt of bedenkt. Om je creativiteit te ontwikkelen zijn er 4 hoofdstappen;

1. Observeren, onderzoeken, bespreken, experimenteren, ingevingen opvolgen.

2. Het onderbewustzijn gaat verwerken wat onderzocht is.

3. Het inzicht vormt zich in het bewustzijn.

4. Ontwikkelen, aanscherpen, verfijnen

Creativiteit is eigenlijk een soort spier. Als je die spier niet traint wordt deze slap. Creativiteit wekt creativiteit op. Blijf er dus mee bezig, altijd. In de podcast bespreek ik maar liefst 21 tips & tricks voor jullie om aan de slag te gaan met het ontwikkelen van je creativiteit. Dat wordt veel te lang voor een blog, dus daarom geef ik je er in dit blog 7.

1. Creëer rust!

Wanneer jij als een kip zonder kop op een bruiloft, fotoshoot staat te stuiteren is er geen ruimte voor creativiteit. Dat geldt ook voor ieder ander beroep. Wanneer jij gehaast bent, ga je dingen over het hoofd zien en fouten maken. Dat geldt niet alleen wanneer je aan het het werk bent, dat geldt ook voor de balans in je leven. Je kan niet verwachten dat wanneer je altijd op aan staat, je dan creatief werk kan leveren.

2. Een creatief product vergt voorbereiding

Ook deze tip geldt voor ieder beroep. Of je nu fotograaf bent, timmerman of tekstschrijver. Een timmerman gaat ook niet meteen lopen zagen en schroeven. Hij gaat eerst de situatie bekijken, meten. Dat doen we als fotograaf ook; we bekijken de locatie, we meten het licht. We nemen eerst stappen om voor te bereiden. Daarna maken we pas een foto. We klikken niet alleen maar op het knopje. Zoals ze dat bij fearless photographers zeggen: Je NEEMT niet een foto, Je MAAKT een foto. Het is een proces.

3. Er zijn richtlijnen maar geen Quick fix regels

Probeer je vaste denkpatronen los te laten en leer jezelf om ruimte te geven voor creativiteit. Dat is oefenen, maar je wordt er steeds beter in en het wordt steeds makkelijker.

Er zijn bijvoorbeeld richtlijnen voor compositie en licht. Die richtlijnen kun je combineren. Als je daar dan nog eens iets aan toevoegt; een doorkijkje, in lagen werken, dan word je beeld alweer iets creatiever.

Er zijn 2 type creatieve mensen:

  1. Iemand creëert vanuit het niets iets compleet nieuws, dat zijn er maar heel weinig
  2. Iemand die verschillende dingen met elkaar combineert en zo iets nieuws creëert

Je werkt als het ware naar een beeld toe. Een beeldhouwer weet vaak wel hoe iets er ongeveer uit moet zien, maar het uiteindelijke resultaat komt voort uit het proces.

Er is geen fixed plan. Het resultaat ontstaat meestal op het moment zelf. Bij het ontwikkelen van je creativiteit train je jezelf om die creativiteit op te roepen wanneer het nodig is. Dat geldt ook voor tekstschrijvers en designers. Dus laat het los dat je meteen in 1 keer een beeld moet kunnen schieten die perfect is. Het kost tijd en oefening om een goed beeld te maken.

Bij creativiteit gaat het erom dat je jezelf gaat trainen om de dingen anders te gaan zien. Om dingen samen te voegen in 1 beeld, waardoor het meer creatief wordt.

4. Inspireren versus kopiëren

In het begin kan het heel fijn zijn om een andere fotograaf of creatieve ondernemer te kopiëren. Het geeft in het begin wat houvast, zodat je later je eigen ding kunt doen. Door te kopiëren ga je onderzoeken, van “hé hoe is deze foto nou gemaakt” en daar leer je van, TOP. Maar als je al een stap verder bent en jij jouw creatieve oog wilt trainen, heb je niets aan kopieergedrag. Dus als je merkt dat je dit af en toe nog doet, zorg ervoor dat je zelf gaat creëren. Ga je hersenpan trainen om zelf beelden te maken, dan zit ook meteen jouw energie erin en dat is wat je wilt. Dat maakt jouw werk veel unieker.

5. Volg andere creatieven, anders dan jouw niche

Stop met kijken naar andere bruidsfotografen wanneer je zelf bruidsfotograaf bent, of op z’n minst, reduceer het. Het kan namelijk heel goed zijn dat je jezelf gaat vergelijken en dat je teleurgesteld raakt, je maakt daarmee je eigen bullshit en blokkeert jezelf steeds meer, in plaats van een open mind en creativiteit. Ga juist andere creatieve dingen bekijken, wanneer je fotograaf bent, kijk dan bijvoorbeeld naar een film of volg fotografen binnen een hele andere niche, zo ga je nieuwe dingen zien en train je jouw onderbewuste creatieve spier.

6. Stap uit je comfortzone

Dit heb je in mijn podcasts en instagram posts natuurlijk al vaker gehoord. Buiten je comfortzone stappen, zorgt voor groei. Daar gebeurd de magic. Als je altijd blijft doen wat je deed, zul je altijd krijgen wat je had. Het zorgt ervoor dat je uit je bekende denkpatronen gaat stappen, wat een open deur is voor creativiteit. Ga dingen doen die je spannend vindt. Of doe eens het tegenovergestelde van wat je altijd deed. Zorg voor nieuwe dingen.

Creatief zijn betekent dat je jouw standaard denkwijze moet doorbreken. En hoe kun je dat beter doen dan door letterlijk iets nieuws te ondernemen? Je kunt naar een ver, vreemd land gaan, maar je kunt het ook dichter bij huis zoeken. Loop eens een andere weg naar huis, loop je standaard rondje eens andersom of ga eens naar een ander restaurantje dan je gebruikelijke..

7. Het kost je minimaal 21 dagen om een habit te veranderen

Er is onderzocht dat je, wanneer je een nieuwe habit wilt creëren, je dit minimaal 21 dagen zou moeten doen. Als jij iets wilt veranderen binnen jouw fotoshoot of bruiloft of creatieve werk, ga er dan vanuit je na 21 keer die veranderingen pas echt gaat zien en misschien nog wel langer. Het kost echt tijd!

Dat waren 7 van de 21 tips & tricks om je creativiteit te ontwikkelen. Tot slot; het bedenken én werkelijk creatieve beelden of producten maken, kost over het algemeen vooral heel veel werk en tijd.  Als we 3 keer naar de sportschool gaan, hebben we ook niet opeens een 6 pack. Je moet spieren blijven trainen. Dus probeer andere dingen, stap uit je comfortzone en ga af en toe keihard op je bek.

Wil je alle 21 tips & tricks over creativiteit en hoe je jouw creativiteit kunt ontwikkelen? Luister dan vooral podcast #4 op Spotify

TERUG NAAR BLOGS
Logo Annemarie Dufrasnes Academy
CONTACT

Hi, mooi mens!

Ja jij daar!

Wil je jouw fotografie- en ondernemersskills een boost geven? Wil je meer zelfvertrouwen en minder stress? Of je nu meer wilt weten over een goede workflow en tijd besparen, feedback wilt op je werk, hulp bij je nabewerking stijl, je fotografie skills naar een hoger plan wilt tillen of meer wilt weten over marketing en ondernemen: we gaan aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en kennis, die je direct kunt toepassen in jouw startende of bestaande onderneming.

Ik ben Annemarie Dufrasnes: Ondernemer, fotograaf, enthousiaste introvert, coach en levensgenieter. Je bent hier op de juiste plek als je stappen wilt maken binnen je onderneming. Wanneer je een eigen unieke stijl wilt ontwikkelen, een nóg betere fotograaf wilt worden en tijd wilt besparen in je workflow. Hoe je meer balans gaat ervaren tussen werk en privé. Hoe je meer zelfverzekerd wordt en minder stress ervaart.

Het is mijn belangrijkste missie om te kunnen genieten van het leven, om te kunnen doen waar ik blij van wordt en mijn dromen na te streven. Met mijn academy wil ik je graag inspireren en helpen om jouw leven te leven waar jij van droomt.  

MEER OVER ANNEMARIE
Foto Annemarie Dufrasnes

Annemarie Dufrasnes Podcast

Fotografie, Ondernemen & Mindset

In mijn podcasts deel ik kennis en ervaringen, successen en valkuilen over fotografie en ondernemen. Je vindt de podcasts op Spotify.

LUISTER HIER
Foto Annemarie Dufrasnes

Volg je mij al op Instagram?