Business Buddy // Dit is waarom jij dit wilt!

In PODCAST #3 deed ik een interview met Dianne Bouman van ByDianne fotografie. Dianne en ik hebben elkaar ontmoet in 2016 bij de Full Monty workshop. We raakten aan de praat en hadden een klik. Toen we vervolgens samen naar de Fearless Photographers conference gingen in Kroatië, kon onze vriendschap niet meer stuk. Bovendien werden we business buddies.

Maar wat is dat nou precies, een business buddy? En waarom zou jij dit ook willen? In PODCAST #3 vertellen we je er vanalles over. In dit blog neem ik je mee in de highlights zoals ik het zie, met mijn kijk op het buddyschap. Wil je ook het verhaal horen van Dianne? Luister dan vooral podcast #3 op spotify.

  1. Wat betekent een business buddy?

In mijn geval betekent het voorbeeld dat wanneer ik even iets voor wil leggen, wanneer ik bij bepaalde dingen wat vraagtekens heb, ik Dianne bel om een blinde vlek weg te halen of om een situatie in een ander perspectief te kunnen bekijken.

Want: Zelfstandig ondernemer zijn is super mooi: je bent namelijk vrij om je eigen tijd in te delen, vrij om alleen de opdrachten aan te nemen waar jouw hart sneller van gaat kloppen, en vrij om te werken op de manier die jij het prettigst vindt.

Maarrrr… Je doet vaak alles zelf en af en toe is het dan best fijn als je iemand hebt om mee te sparren of om hulp te vragen als je ergens tegenaan loopt.

Nou, Een business buddy is iemand die net als jij ondernemer is, je hoeft niet perse in hetzelfde vakgebied te zitten, het gaat erom dat je kennis uit kunt wisselen en om elkaar te helpen, waardoor je jezelf en je onderneming naar een hoger niveau kan tillen.

  1. Waarom vind jij dat iemand een business buddy zou moeten willen

Precies om het bovenstaande, maar ook: Sparren, feedback, motivatie, brainstormen, ideeën, oplossingen, je staat er niet alleen voor, iets vanuit een ander perspectief bekijken, blinde vlek wegnemen, inspiratie, een schop onder je kont, uit je emotie kunnen stappen, gelijkgestemden, kennis delen, het houd je scherp, je leert! Je kan het namelijk niet allemaal alleen.

  1. Wat heeft een business buddy jou opgeleverd?

Vertrouwen en zelfvertrouwen en groei. Omdat ik weet dat ik er niet alleen voor sta. Ik heb een soort vangnet. Soms zien we de dingen niet helemaal helder. Het is dan fijn dat je iemand even kunt bellen of appen, zodat je de dingen in een ander perspectief kunt zien. Een business buddy zit niet zoals jij met emotie in de situatie en kan je helpen jezelf in een helicopterview te zetten, zodat OP de situatie kijkt en niet IN de situatie blijft zitten. Dat schept ruimte en inzicht voor oplossingen.

  1. Waar moet een business buddy aan voldoen?

Je hoeft niet in hetzelfde vakgebied werkzaam te zijn, maar het is wel handig dat je skills en ervaring hebt om de ander te helpen. Je moet wel gelijk gestemd zijn en ambities hebben. Je wilt elkaar kunnen helpen, anders raakt de balans kwijt.

  1. Vind jij dat er een bepaalde frequentie moet zijn om je business buddy schap te onderhouden?

De frequentie is niet zo belangrijk, maar het is wel fijn om elkaar van tijd tot tijd te spreken of ook gewoon iets leuks met elkaar te doen. Laatst had ik een heel fijn gesprek met een powervrouw en creatief ondernemer, waarbij we beiden aan het kletsen waren over de business en het afgelopen jaar. Er hoeft niet altijd een probleem te zijn, het kan ook het delen zijn van je ervaring waar een ander iets aan heeft. Uit elk verhaal is er wel iets waarvan je kunt leren of inspiratie uit kunt halen.

  1. Wat heb je ontdekt of zelfs gedurft dankzij een samenwerking met een buddy?

Prijs verhogingen! Ik durfde dat niet zo goed, maar door nieuw inzicht deed ik het wel. Door dat nieuwe inzicht stond ik ook achter de prijsverhoging, want als je er niet achter staat, ga je die verhoging niet kunnen waarmaken of verkopen. Ook samen naar de Fearless workshop in Texas over journalistieke bruidsfotografie was iets wat ik anders waarschijnlijk nog niet gedaan had, terwijl dat al wel heel lang op mijn wensenlijst stond. Door de uitnodiging van Dianne om samen te gaan, wakkerde mijn vuurtje weer aan en deed ik er alles aan om het geld bij elkaar te krijgen om heen te kunnen.

  1. Hoe zou je jouw buddy / vriendschap willen omschrijven?

Raak, echt, liefdevolle schop onder mijn kont, scherp, gezellig, waardevol, motiverend. En nog 1001 andere woorden waar ik nu even niet op kom. Dianne is iemand die in het begin heel erg investeerde in onze vriendschap. Ik heb dat heel erg gewaardeerd en vind het ook heel bewonderenswaardig. Wanneer we wat ouder worden is vriendschap best heel bijzonder. Er komen mensen en er gaan mensen, dus het vertrouwen om iemand in je hart te sluiten kan soms even duren.

Dianne is voor mij bovenal een vriendin, het kan zijn dat we elkaar in de toekomst misschien niet meer zo goed kunnen helpen businesswise, omdat we bijvoorbeeld andere wegen in slaan. Maar onze vriendschap zal dan wat mij betreft altijd blijven. Als buddy is Dianne vooral heel scherp en ik denk dat we elkaar op verschillende vlakken helpen. Dianne helpt mij vaak met praktische zaken, ik help Dianne vaker met meer balans tussen werk en privé. Maar dat kan soms ook andersom zijn. Met name het vertrouwen van Dianne in mij en mijn business is heel fijn. Dianne is een echte business tijger met eindeloze ambities, dat is heel inspirerend.

  1. We zijn allebei bruidsfotograaf, zie jij ons als concurrentie?

Nope. Ondanks dat we qua kwaliteit enorm aan elkaar gewaagd zijn, is onze fotografie toch anders. Onze fotografie is een spiegel van onszelf en heeft dus een eigen persoonlijkheid. Klanten kiezen een fotograaf, niet alleen op basis van mooi werk. Belangrijker is het dat de persoonlijkheid past bij de dag en het bruidspaar. Daarom is het zo belangrijk om je eigen stempel en persoonlijkheid te drukken en te laten zien. We zijn allebei unieke personen en daarom zijn we geen concurrent. Zo gaat dat ook in onze Academy. Er zijn coachees die heel goed passen bij Dianne en misschien wat minder goed bij mij of juist andersom. We hebben allebei onze eigen waarden, inzichten, ervaringen, ambities en werkwijze. Die moet wel passen bij een coachee. Gelukkig kan dat ook.

  1. Wat bespreek je sneller met je buddy dan met je partner?

Ik bespreek heel veel met Richard, maar puur business wise of een specifiek ding over fotografie, die bespreek ik met Dianne. Want ook mijn man Richard heeft wel eens blinde vlekken door al mijn verhalen. Bovendien, en dat is het prachtige voorbeeld van Dianne: Wanneer je bijvoorbeeld heel erg graag een parachute jump wilt doen en je staat klaar, maar je s….. 7 kleuren, dan is het vaak je familie, vriend of vriendin die zegt: “Ahhh kom maar lieverd. Ik zie dat je bang bent, misschien toch maar een ander keertje”. Een Business Buddy WEET dat je dit wilt en geeft je net even dat zetje in je rug waardoor je uit het vliegtuig jumpt. Die Business buddy WEET namelijk dat het resultaat aan die overkant is wat je wilt. Dit geldt hetzelfde voor een bepaalde oplossing of stap in je business. Een Business buddy zegt niet: “ahhh joh, die omzet die je nu hebt gehaald is toch ook goed?” Nee, een business buddy helpt jou juist om je te motiveren om die stappen te zetten zodat je groeit en je bullshit (zoals Dianne dat vaak zegt) en je zelf sabotage aan de kant zet.

  1. Hoe kan iemand een business buddy zoeken? Heb je tips?

Ga workshops doen, ga naar events. Daar ontmoet je gelijkgestemden. Ga je ‘m daar vinden? Geen idee, een Business buddy groeit als het ware, het is niet iemand waaraan je zomaar even gekoppeld kunt worden. Zie het als een soort date. Voordat je die leukert hebt gevonden, kan het even duren.

Wil je ook het verhaal horen van Business buddy Dianne? Luister dan vooral Podcast #3 op spotify.

TERUG NAAR BLOGS
Logo Annemarie Dufrasnes Academy
CONTACT

Hi, mooi mens!

Ja jij daar!

Wil je jouw fotografie- en ondernemersskills een boost geven? Wil je meer zelfvertrouwen en minder stress? Of je nu meer wilt weten over een goede workflow en tijd besparen, feedback wilt op je werk, hulp bij je nabewerking stijl, je fotografie skills naar een hoger plan wilt tillen of meer wilt weten over marketing en ondernemen: we gaan aan de slag met het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden en kennis, die je direct kunt toepassen in jouw startende of bestaande onderneming.

Ik ben Annemarie Dufrasnes: Ondernemer, fotograaf, enthousiaste introvert, coach en levensgenieter. Je bent hier op de juiste plek als je stappen wilt maken binnen je onderneming. Wanneer je een eigen unieke stijl wilt ontwikkelen, een nóg betere fotograaf wilt worden en tijd wilt besparen in je workflow. Hoe je meer balans gaat ervaren tussen werk en privé. Hoe je meer zelfverzekerd wordt en minder stress ervaart.

Het is mijn belangrijkste missie om te kunnen genieten van het leven, om te kunnen doen waar ik blij van wordt en mijn dromen na te streven. Met mijn academy wil ik je graag inspireren en helpen om jouw leven te leven waar jij van droomt.  

MEER OVER ANNEMARIE
Foto Annemarie Dufrasnes

Annemarie Dufrasnes Podcast

Fotografie, Ondernemen & Mindset

In mijn podcasts deel ik kennis en ervaringen, successen en valkuilen over fotografie en ondernemen. Je vindt de podcasts op Spotify.

LUISTER HIER
Foto Annemarie Dufrasnes

Volg je mij al op Instagram?